JURNAL PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

personaliti kepuasan kehidupan, bilangan anak, etnik & jantina ke atas potensi penderaan kanak-kanak. Jurnal Psikologi Malaysia, 9 (a). pp. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak. Takrifan penderaan dan pengabaian kanak-kanak / Dr. Anjli Doshi-Gandhi. Doshi-Gandhi, Anjli () Takrifan penderaan dan pengabaian.

Author: Gardagor JoJozilkree
Country: Montenegro
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 17 March 2014
Pages: 393
PDF File Size: 8.54 Mb
ePub File Size: 11.90 Mb
ISBN: 446-4-54518-464-6
Downloads: 85367
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Brara

Penderaan yang berterusan pada peringkat umur yang rendah jkrnal akan meninggalkan kesan trauma yang mendalam dalam jiwa anak-anak. Di samping itu, kurangnya pendidikan agama dalam kalangan pasangan suami isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak.

Kadang-kala, penjaga akan memukul jurnao anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan. Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang kanak-,anak akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan kahak-kanak kejadian ini knaak-kanak pihak polis. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana tidak mahu menjejaskan hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka.

Sebagai orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka.

Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam alam kanak-kanak dahulu. Biasanya, keadaan ini akan berlaku kerana ibu bapa mengalami penyakit mental dan mempunyai emosi yang tidak stabil.

Dalam perjalanan pulang ke rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya yang akan menambahkan ketegangan mereka. Di samping itu, ibu bapa juga berpendapat mereka dapat memuaskan diri dari segi psikologi apabila mendera anak-anak.

Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut.

Sebagai contoh, pihak yang biasanya menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu bapa, ayah dan ibu tiri, ataupun ibu dan bapa saudara. Semua pihak seperti ibu bapa, guru-guru, kerajaan serta masyarakat juga perlulah bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah ini.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee

Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan. Kita semua haruslah mengkaji masalah ini secara mendalam dan berusaha dengan giat bagi mengatasi masalah yang semakin kronik dan melarat ini dengan konsep jika tiada angin yang bertiup masakan pokok akan bergoyang dan dengan keyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada penawarnya.

  CISCO CCNA 640-802 PREMIUM STUDY PLANNER PDF

Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah kanak-kznak minuman keras untuk mencari ketenangan.

Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah pada zaman sekarang terdapat sesetengah ibu bapa terlibat dalam penderaan kanak-kanak. Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa.

Any opinions, discussions, views and recommendations expressed in the article are solely those of the authors and are not of Jurnal Psikologi Malaysia, its editors or its publisher. Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan bukanlah hangat-hangat tahi ayam sahaja.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka. Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan merosot.

Apabila tertekan, ibu bapa kanzk-kanak akan menjadikan anak-anak sebagai tempat melepaskan geram dan anak-anak itu didera. Embed or link this publication. User Username Password Remember me. Keimanan ibu bapa akan menjadi tidak utuh akibat daripada penghayatan agama yang tidak kuat. Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku? penseraan

A number of respondents which consisted of either parent who sent their children to 18 child care centres chosen randomly in Klang Valley have filled out the distributed questionnaire. Kesempitan hidup yang dihadapi kanak-kanal sesebuah keluarga juga menjadi pfnderaan faktor berlakunya penderaan kanak-kanak. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain. Jurnal Psikologi Malaysia, its editors and its publisher will not be liable for any direct, indirect, consequential, special, exemplary, or other damages arising therefrom.

Takrifan penderaan dan pengabaian kanak-kanak / Dr. Anjli Doshi-Gandhi – Family Repository

Kanak-kank bapa sepatutnya membela, memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna. Kalau tidak, ibu bapa akan menghadapi risiko untuk dipecat oleh majikan. Hal ini demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh anakanak seperti merosakkan harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan sebagainya.

Adakah ibu bapa telah melupakan tanggungjawab mereka dalam mencorakkan kain putih tersebut? Apabila ibu bapa berada dalam keadaan mabuk akibat meminum minuman beralkohol atau berkhayal akibat penyalahgunaan oenderaan, mereka tidak akan menyedari akan pembuatan mereka sendiri apabila mendera anak-anak mereka. Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga.

  AVAL VIKATAN JAN 2013 PDF

Abstract This article is based on the janak-kanak if an exploratory study which is aimed to identify a the criteria assumed by parents as important in determining quality child care centres physical, jurhal and administration aspects and b factors related to child-care centres: The editors and publisher of Jurnal Psikologi Malaysia have made every possible effort to verify the accuracy of all information contained in this publication.

Overall, the awareness of education as a whole which leads to children’s development in a holistic way is yet to be achieved.

Konklusinya, punca berlakunya kes-kes penganiayaan terhadap kanak-kanak ini bermula dari rumah. Keadaan ini berlaku kerana ibu bapa beranggapan bahawa mereka pernah menjadi mangsa penderaan dan anak-anak mereka pun patut mengalami kesakitan dan penderitaan yang pernah dialami oleh mereka.

Ini menunjukkan peranan ibu bapa yang begitu afdal dalam menentukan anak yang dilahirkan menjadi insan yang sempurna. Parents aslo reported high satisfaction towards their children’s child care centres.

The factor which encouraged parents to enrol their children at any particular child care was due to convenience since child care centre was near to respondents; home or workplace.

JURNAL PSIKOLOGI MALAYSIA

Descriptive results showed that education which is related to moral and religious teachings was the main aspects chosen by parents as kahak-kanak of quality child care centres.

Semua ini telah menyebabkan titik permulaan di mana si anak akan dimarahi, ditengking dan tidak dihiraukan ataupun dipedulikan. Ini kerana pasangan muda menganggap bahawa hidup mereka masih remaja dan tidak berfikir secara logik ataupun rasional.

Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti. Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan mengejutkan masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual. Ibu bapa juga haruslah berusaha untuk mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang secukupnya kepada anak-anak di samping menanam sikap sayang-menyayangi antara mereka.

Author: admin